C4Y

logo
Shii Take

Foto's


Diverse foto's die met de paddenstoelen kweek hebben te maken.


(23-5-18). Ons eerste zakje gedroogde Oesterzwammen. Alleen is "geel" in de printer op en is de kleur niet goed. Logo is blauw geworden.

(9-5-18). Eindelijk hebben we het proces in de vingers. Zowaar een leuke hoeveelheid Oesterzwammen. Pfff...


(16-3-18). 1 zijkant en de achterkant geïsoleerd. Morgen verder met de andere zijkant


(13-3-18). We zijn weer een stukje verder. We gaan ons nu druk maken om de isolatie. Het zal een priegelwerkje worden om de achterkant te doen.


(9-3-18). We hebben besloten een schuur te bouwen om de zaken grootser aan te pakken. We zijn nu halverwege.

De schuur word gebouwd van oude pallets en tuinhek palen. Het dak word gemaakt van zonnepanelen. De proces besturing word gedaan door een Raspberry Pi.


4-3-18. De droogkast word ingewijd. 100gr verse Oesterzwam. Kijken wat er aan drooggewicht van over blijft.


Dag 13 (28-2-18).

Ik heb ontdekt waarom de Oesterzwammen bruin worden en waarom sommige pinnen niet verder willen groeien. De luchtvochtigheid is door de kou maar 20% van de normale waarde. Daar kunnen ze niet tegen. Ik moet nu snel een "vochtkamer" bouwen om de rest van de oogst te redden van de verdroging.


Update: Ik heb in de loop van de dag de "vochtkamer" gemaakt en de foto's er bij gezet.

Ook dag 12.

Onze grote dag. Onze eerste oogst. Lekkere "Rode wijn Oesterzwam" gemaakt. Smaakt toppie. Het recept staat op deze website onder recepten.

Ik heb wel knoflook en verse baby spinasie toegevoegd.




Dag 12.

We hebben een nieuwe kast om de nieuwe zakken kwijt te kunnen.

De eerste zwammen worden wat bruin en rimpelig.

Of te lang gewacht of de luchtvochtigheid is te laag. Maar we gaan ze in ieder geval vandaag eten.


Dag 11.

We hebben een nieuwe opstelling van de boerderij. Het lange apparaat is een zelf gebouwde droog kast.


Soms gaat het mis... Balen... 8 zakken Shii Take en 1 zak Oesterzwam met "groentjes". De verkeerde schimmel. Deze zakken kunnen we dus weg gooien

We laten ze als test staan. 1 van de schimmels zal winnen. Maar het zal waarschijnlijk de groene worden.


Dag 10.


De boerderij.


Dag 9.



Dag 8.


Dag 7.



Dag 6.


Dag 5.


Dag 4.


3 dagen verder en sterk vergroot. Maar nu al 1,5 cm.


2 dagen verder en sterk vergroot. Dit is maar 3 a 4 milimeter.


Oh, Oh, wat zijn we blij: Iedereen mag het horen, op valentijnsdag is onze kleine geboren!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het pasteuriseren van beukenhout snippers & stro.

De Oesterzwam substraat zakken. De "witjes" zijn er al. We noemen de puntjes witte mycelium "witjes"
omdat er ook "groentjes" en "zwartjes" zijn. Dan ben je "screwed". Dat zijn sporen van concurrerende
schimmels en die gaan het winnen van de "witjes". Dan kun je overnieuw beginnen.

2 weken later. 7 zakken zijn flink beschimmeld. De rest was blijkbaar te droog.
Die heb ik in water gedompeld en zien er nu uit als de foto's hierboven. Gaat ook goed komen.


Onze laborante Carla. Ze ent Shii Take paddestoel op hout pluggen.
Deze test is om hout pluggen broed te maken direct van de paddestoel.



Lekker substraat zakjes vullen op een zondag morgen. Maar nu met Shii Take.




De groei van Oesterzwam mycelium op karton om karton broed te maken.


De productie test bakken. Shii Take op karton.


Oesterzwam rogge broed test. Het eerste "witje" is er al.


Nog wat actie kiekjes