C4Y

logo
Shii Take

Shii TakeDe shiitake (Lentinula edodes) is een eetbare paddenstoel, die van nature voorkomt in China en Japan. De paddenstoel wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.

De paddenstoel groeit op harde houtsoorten zoals eik, beuk, tamme kastanje en okkernoot. De paddenstoel verkrijgt door droging een nog betere smaak en behoort tot de duurste paddenstoelen die in winkels voor levensmiddelen te koop zijn. In Nederland bestaan een paar kwekerijen. In het Verre Oosten wordt deze paddenstoel sinds eeuwen gekweekt en bijzonder gewaardeerd vanwege de geneeskrachtige werking, waar zij om bekend staat.

Beschrijving

De naam shiitake stamt uit het Japans en betekent paddenstoel (= 'take') die op de pasaniaboom (= 'shii') groeit. De paddenstoel heeft een lichtbruine tot donkerbruine hoed. De plaatjes zijn aan de steel gehecht en enigszins aflopend. De steel zit meestal in het midden, maar kan soms ook asymmetrisch groeien. Bij jonge paddenstoelen is de rand van de hoed naar binnen gerold. Het oppervlak van de hoed is meestal licht bevlokt. De paddenstoel is zeer eiwitrijk en bevat vitamine B en C. Ook is het bloeddruk- en cholesterol verlagend.

In China wordt shiitake vanwege de aangename paddenstoelengeur ook 'xiang gu' genoemd, wat zoveel betekent als 'goed ruikende paddenstoel'. Shiitake behoort naast de champignon tot de meest gekweekte paddenstoelen ter wereld. Er zijn twee soorten op de markt; het meest verkocht is de soort 'tong gu', die dik en vlezig is met een nauwelijks geopende hoed. De dunvlezige soort met een brede geopende hoed wordt 'koshin' genoemd.

Teelt

Naast de traditionele manier van kweken op stukken boomstam wordt in Europa de kweek op met mycelium geente substraten gemaakt van zaagsel, stro en water steeds gebruikelijker.

In de keuken

De paddenstoel wordt veelvuldig gebruikt in de Japanse en in de Chinese keuken. De smaak en de geur zijn aangenaam.

Onderzoek

In de westerse wereld wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige werking van de shiitake, die binnen de traditionele Chinese geneeskunde al eeuwenlang als een opmerkelijke geneeskrachtige paddenstoel beschouwd wordt. Naast zeer positieve bevindingen worden er ook allergische huidreacties gemeld, die in zeer zeldzame gevallen enkele dagen na de consumptie van rauwe of ongare shiitake kunnen optreden, en naar andere allergieen gevonden bij een kleine groep proefpersonen na het herhaald gebruik van shiitakepreparaten.

In de met name in Japan massaal gekweekte en gegeten Shiitake of "Xiang Gu" zijn het antivirale en antibacteriele Lentinan, dat bij de behandeling van maagkanker wordt gebruikt, aangetroffen en Eritadenine, waarmee het cholesterolgehalte in het bloed kan worden verlaagd. Het bevat daarnaast zink, foliumzuur, een schimmeldodend antibioticum en een bloedsuikerregulerende stof.